Sjukskrivning
En arbetstagare som utvecklat en dokumenterad sjukdom, som t.ex. astma, på grund av sitt arbete ska anmäla det som arbetsskada. Om Försäkringskassan godkänner sjukdomen som arbetsskada kan arbetstagaren få ersättning.
Om arbetstagaren inte kan fortsätta arbeta i lokalerna måste arbetsgivaren erbjuda omplacering och/eller rehabilitering (i samarbete med Försäkringskassan). Det kan röra sig om att hitta andra arbetsuppgifter i organisationen åt arbetstagaren, hjälpa honom/henne till omskolning eller något annat han/hon har behov av.
Arbetstagaren kan vända sig till företagshälsovården. De har kunnigt folk som på plats kan göra en bedömning av situationen. Även skyddsombudet kan erbjuda viss hjälp.
Regler kring arbetsskada och ersättning kan Försäkringskassan bäst. De yrkesmedicinska enheterna på regionsjukhusen arbetar med frågor av detta slag och tar emot patienter efter remiss från läkare.
Denna fråga beror på flera faktorer. I princip kan arbetsgivare välja att inte öka lönen för långtidssjukskrivna - oavsett vad de är sjukskrivna för. Det hänger också på vilka kollektivavtal som arbetsgivaren har slutit.
Om arbetsgivaren på ett sakligt sätt kan visa på prestationsförsämringen finns det full möjlighet att sänka lönen.
Observera dock att arbetsgivare har rehabiliteringsansvar och ska se till att personer har rätt utrustning och förutsättningar för att utföra jobbet på ett tillfredsställande sätt.
Tänk också på att förekomsten av kollektivavtal kan förändra svaret ovan.