VECKANS FRÅGA

Får man ha shorts på jobbet?

Sommaren är här, och i det varma vädret kan det vara behagligt att klä sig enklare än normalt, men hur enkelt får man egentligen klä sig på arbetsplatsen?

Svaret är, som så ofta när det gäller regler och juridik, att det beror på. Det finns ingen lag som reglerar hur man får klä sig på arbetsplatsen. Därför är det möjligt för varje företag att själv bestämma vad som ska gälla. Det är exempelvis möjligt att upprätta regler i en så kallad klädpolicy. Genom policyn upprättar arbetsgivaren regler för godtagbara standarder för klädsel i olika situationer, exempelvis i samband med kundmöten eller möten med samarbetspartners. På de flesta arbetsplatser är det sannolikt inte acceptabelt med shorts på arbetstid, inte ens när det är mycket varmt. 

På vissa arbetsplatser kan det emellertid finnas krav på att vissa särskilda kläder ska användas, vilket motiveras av arbetsmiljöskäl. Arbetsgivaren är i vissa branscher och för vissa arbetsuppgifter skyldig att tillhandahålla skyddsutrustning och skyddskläder för att minimera risken för ohälsa och olyckor. Det gäller bland annat inom byggsektorn. 


VECKANS NYHET

Sommaren är här – glöm inte att andas

Under semestern är vi många som passar på att ta tag i sådant som gnagt under året. Nu när vi är lediga vill vi kanske fokusera på att få en bättre hälsa, ett bättre utseende, gå ned i vikt, komma i form, sova bättre, få mer energi m.m. Det brukar sägas att det inte finns några genvägar för att uppnå resultat men faktum är att vi redan har nyckeln till att uppnå allt detta.

LÄS MER >

VECKANS KRÖNIKA

Hur varmt får det vara på arbetsplatsen?

Som arbetsgivare är det viktigt att känna till att avvikande temperaturer kan vara förenade med hälsorisker. Så länge temperaturen ligger inom det neutrala temperaturområdet, dvs. inom +10 till +30 °C, föreligger i regel inga direkta hälsorisker. 

LÄS MER >
RELATERADE KATEGORIER
Policydokument