VECKANS FRÅGA

Vad är skillnaden mellan konkurs och företagsrekonstruktion?

En konkurs syftar till att avveckla verksamheten så att borgenärerna kan få sina intressen tillgodosedda. Det vanligaste är att en ansökan om konkurs lämnas in av en borgenär, även om bolaget också har möjlighet att ansöka om konkurs. Ett konkursförfarande handlar om att reglera avvecklingen av företag med ekonomiska problem som saknar förutsättningar att bli lönsamt igen. 

En företagsrekonstruktion däremot syftar till att ge i grunden livskraftiga bolag möjligheter att komma tillrätta med tillfälliga ekonomiska problem. När en rekonstruktion sker är det sannolikt att bolaget har en framtid och kan nå lönsamhet på nytt. En företagsrekonstruktion är frivillig och förutsätter att bolaget själv vill genomgå den. Vid en konkurs avvecklas hela företaget. Det är slutligt. Vid en företagsrekonstruktion avvecklas företagets skulder utan att företaget går i konkurs. När rekonstruktionen är genomförd är tanken att verksamheten ska fortsätta helt eller delvis.


VECKANS NYHET

Företagsrekonstruktion – det här behöver du känna till

I ljuset av coronaviruset är det många företag som har, eller inser att de snart kommer att få, likviditetsproblem. Det är inte säkert att en konkurs är det enda alternativet i en sådan situation. Ett alternativ kan vara att ansöka om företagsrekonstruktion, och det bör du överväga om du bedömer att ditt företag trots de likvida problemen fortfarande är livskraftigt.

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi flera nya mallar inom olika områden. Klicka här för att se våra senast publicerade mallar. 

LÄS MER >
RELATERADE KATEGORIER
Företagsrekonstruktion