VECKANS TIPS

15 sevärda platser i Sverige som du inte får missa

Ska du ut och resa i sommar? I så fall är du inte ensam, även om många just i år kommer att avstå från att resa utomlands. Intresset för en så kallad hemester eller svemester, dvs. en semester som tillbringas i hemmet, i närheten av hemmet eller inom landet, har däremot ökat kraftigt med anledning av det osäkra läget i världen. 

Sverige har många fantastiska platser att besöka, och här nedan ger vi dig 15 tips som finns utspridda i landet. Vi hoppas att du har tid och möjlighet att uppleva någon eller några av dessa i sommar! 

1. Gotland

Gotland är Sveriges största ö och är ett mycket populärt resmål under sommarmånaderna. 

De flesta som besöker ön bor i världsarvsstaden Visby som var ett viktigt fäste under vikingatiden. Här finns det många historiska sevärdheter, bland annat ringmuren som omringar staden. Det är just ringmuren som bidrog till att staden utsågs till en världsarvsstad. 

På Gotland finner du också de särpräglade stenformationer som kallas för raukar. Den mest välkända kallas för Hoburgsgubben och ligger på den södra delen av ön, men raukar finns även på andra platser. 

För dig som tycker om sol och bad är Gotland också ett bra alternativ. Ett av de främsta skälen till att så många besöker Gotland varje år är antalet stränder. Med lite god vilja går det att hitta en strand helt för dig själv. 

2. Stockholms skärgård

Visste du att Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär? Det råder alltså ingen brist på öar att besöka, och oavsett om du söker krogar med havsutsikt, mäktiga naturupplevelser, sol och bad eller andra utomhusaktiviteter kommer du att finna det i skärgården. 

Om du vill resa till en av de mer exklusiva platserna kan Sandhamn vara ett bra alternativ. Om du inte vill resa särskilt långt från stan kan Fjäderholmarna däremot vara ett bättre alternativ. Naturligtvis finns det betydligt fler platser du kan besöka.

3. Birka Vikingastaden

För dig som vill se något kulturellt är världsarvet Birka Vikingastaden på ön Björkö i Mälaren ett bra alternativ. Birka kallas ofta för Sveriges första stad och var vikingarnas viktigaste handelsplats. Här kan du på egen hand se kulturlandskapet, gå på guidad visning i fornlämningsområdet samt besöka Vikingamuseet. 

4. Höga kusten 

Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland som av många anses vara ett av Sveriges vackraste naturområden. Området blev ett världsarv år 2000, och tillsammans med Gotland har det blivit ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Här finner du populära besöksmål som Ulvöarna, Skuleberget och Skuleskogens nationalpark. Höga kusten är perfekt för dig som gillar vandring och/eller naturnära upplevelser. 

5. Smögen

Smögen är ett gammalt fiskeläge i Bohuslän, och de allra flesta förknippar Smögen med den långa träbryggan, Smögenbryggan, som är fylld med affärer i fiskebodar. Detta är ett mycket populärt resmål under sommaren, och på sommaren finns här fasta färjeförbindelser till såväl Kungshamn som Hållö.  

Smögen har något för alla, vare sig du gillar sol och bad, fiske, natursköna upplevelser eller unik bebyggelse och kulturliv. 

6. Falu gruva, Carl Larsson-gården och Zorngården

Om du är intresserad av kultur och historia kommer du sannolikt att uppskatta världsarvet Falu gruva. Under 1600-talet var denna gruva Sveriges största arbetsplats, och under perioder har så mycket som två tredjedelar av världens kopparmalm brutits i Falun. Området är ett av Sveriges världsarv, och det går att åka ner under jord för att se hur gruvans olika schakt och rum ser ut och hur arbetet gick till. 

Inte alltför långt från Falu gruva finner du konstnärshemmen Carl Larsson-gården och Zorngården som också är intressanta för den som är intresserad av konst, kultur och svensk historia. 

7. Österlen och Ales stenar

På Österlen i Skåne finner du pittoreska kustsamhällen och en naturskön omgivning. 

På Österlen kan du bland annat njuta av historiska byggnader, lokalt producerade råvaror, ålagillen, men du kan också besöka Skånes mest populära besöksmål, Ales Stenar, som är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Ales stenar finnar du strax ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust. 

8. Gammelstaden i Luleå

Visste du att Gammelstads kyrkstad i Luleå är ett av Sveriges världsarv? Det var på den här platsen som Luleå grundades, och från början var det en liten kyrk- och handelsplats. Staden flyttades under 1600-talet, och det var först då som platsen började kallas för Gammelstad. Det som gör platsen så speciell är att de kyrkstugor som uppfördes har bevarats i närapå ursprungligt skick. 

9. Siljan

Runt sjön Siljan i Dalarna finns det mycket att se och göra, särskilt under sommaren. Här kan du bada i Siljan, äta frukost på stranden samt lyssna på bruset i Helvetesfallet och Storstupet i Orsa. Du kan också gå i mål under Vasaloppsportalen i Mora eller ta en selfie tillsammans med dalahästen i Nusnäs. Naturligtvis finns det även mycket annat att både se och göra. 

10. Södra Ölands odlingslandskap

På Öland kan du se hur samspelet mellan människan och naturen skapat ett levande, medeltida odlingslandskap. Detta är något världsunikt, och det är därför som Södra Ölands odlingslandskap också är ett av våra världsarv, nämligen ett kulturarv inom kategorin levande kulturlandskap. Naturligtvis finns det mycket mer att se på Öland än detta odlingslandskap, men varför inte passa på att njuta av denna unika sevärdhet om du ändå är där? 

11. Hälsingegårdarna

En hälsingegård är en bondgård eller före detta bondgård i Hälsingland med kulturhistoriska värden som har bevarats. Hälsingegårdarna visar landsbygdens byggnadstradition, vilka helt baseras på trä samt ger uttryck för en folklig arkitektur. 

Visste du att hälsingegårdarna är ett kulturarv och ett exempel på svensk byggnadstradition? Sedan ett antal år är en del av gårdarna listade på Unescos världsarvslista. För dig som inte är intresserad av kultur eller svensk historia finns det mycket annat i området att njuta av, såsom storslagen natur. 

12. Abisko nationalpark

För dig som lockas av Lapplands fjällvärld är Abisko nationalpark en plats att besöka. Nationalparken ligger i Kiruna kommun, och här kan du uppleva både norrsken och midnattssol, upptäcka vandringsleder, besöka fjället Njullá och mycket mer.

13. Örlogsstaden Karlskrona

Är du intresserad av svensk historia? I så fall bör du besöka örlogsstaden Karlskrona i Blekinge. Under stormaktstiden på 1600-talet ökade behovet av en flottbas i Sydsverige för att kunna hålla ihop och försvara landet mot främmande makter. Stadens skeppsbyggeri, arkitektur, stadsplanering och anläggnings- och försvarsteknik väckte stor uppmärksamhet i hela Europa under 1700-talet. 

I dag är hela området ett uppslagsverk över befästningstänkande under mer än 300 år. Detta anses vara så pass unikt att det utgör ett av våra världsarv.  

14. Mårbacka och Frykensjöarna

I det natursköna Värmland kan du besöka Selma Lagerlöfs barndomshem Mårbacka som ligger i Sunne kommun. Här kan du ta del av hennes författarskap och liv genom att gå en guidad tur i det vackra hemmet. Mårbacka är ett av Värmlands mest omtyckta resmål och uppskattas av såväl barn som vuxna. 

När du är i området får du inte glömma att också besöka områdena runt Frykensjöarna som ligger i närheten. Här finns det rikligt med både natur- och kulturupplevelser, och området besöks också av många utländska turister. 

15. Göta Kanal

Visste du att Göta Kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna? Göta Kanal har 58 slussar och 21 gästhamnar och har över tre miljoner besökare varje år. Den startar vid Söderköping i Östergötland och slingrar sig sedan via sjöarna Roxen och Boren ut i Vättern. För dig som uppskattar båtliv är detta ett givet besöksmål. 

Göta Kanal är dock inte bara en farled för semestrande båtmänniskor. Den som är intresserad av fiske, natur, kultur och bad har också mycket att njuta av. 


VECKANS NYHET

DokuMera önskar dig en trevlig sommar!

Nu är sommaren här, och för de flesta väntar en flera veckor lång semester. Under semestern är vi många som passar på att ta tag i sådant som gnagt under året. Nu när vi är lediga vill vi kanske fokusera på att få en bättre hälsa, komma i form, sova bättre, få mer energi, umgås med familjen m.m. 

LÄS MER >

VECKANS FRÅGA

Hur varmt får det vara på arbetsplatsen?

Det finns inga allmänna regler om högsta temperatur på en arbetsplats eller om särskild sommarklädsel. Arbetsmiljölagens huvudregel är att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall - både långsiktiga och tillfälliga åtgärder.

LÄS MER >