VECKANS FRÅGA

Vad kännetecknar utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom kännetecknas av stark trötthet, kognitiva problem och sömnstörningar. Det uppstår efter långvarig belastning och ger initialt smärtor, värk, störningar i hjärtrytmen, andningen, mag-, tarm-och urinfunktioner samt irritabilitet och koncentrationssvårigheter. I akutfasen uppträder ofta högt blodtryck, yrsel eller bröstsmärtor. Återhämtningsfasen från utbrändhet kan vara lång med bestående stressintolerans. Utbrändhet är ett tillstånd av total psykisk eller fysisk utmattning där den drabbade inte fått chans till tillräcklig återhämtning. Utbrändhet kräver rehabilitering ibland under flera år och många kan aldrig arbeta heltid igen. Energin har helt enkelt tagit slut. Rehabilitering med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) kan fungera mot depression och ångest, men inte mot utmattningssyndrom. Det finns till och med studier som säger att det är negativt med KBT i ett sådant läge. Det stöd som verkar fungera bäst är arbetslivsinriktad rehabilitering. 


VECKANS NYHET

Var vaksam på varningssignalerna för psykisk ohälsa i höst

Visste du att flera undersökningar har visat att många som arbetat hemma under våren har känt sig ensamma och isolerade? Ensamhet och social isolering kan påverka människors psykiska hälsa på ett negativt sätt, och som arbetsgivare behöver du vara vaksam på varningssignalerna. 

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi flera nya mallar inom olika områden. Klicka här för att se våra senast publicerade mallar. 

LÄS MER >
LÄS ÄVEN