VECKANS TIPS

Så här kan du stärka ditt immunförsvar på naturlig väg

Vi vet att ingen tycker om att vara sjuk, men det finns många naturliga sätt att stärka sin motståndskraft mot sjukdom och hålla sig frisk. Här nedan ger vi ett antal tips. Tänk på att informationen nedan inte utgör medicinska råd.

Vad menas med immunförsvar? 

Ditt immunsystem är ett nätverk av celler, organ, proteiner och antikroppar som arbetar för att skydda dig mot bakterier, virus och parasiter. Medan vi vanligtvis bara tänker på vårt immunförsvar när vi känner oss sjuka, fungerar det faktiskt varje dag för att skydda oss.

Vilka är de bästa sätten att hålla immunförsvaret friskt? 

Ditt immunsystem består av många enskilda delar, som alla arbetar tillsammans för att skydda dig från infektion. På grund av dess komplexitet förstår inte ens forskare helt hur allt fungerar, men de vet att en hälsosam livsstil kommer att hjälpa till att stödja varje funktion i ditt immunsystem.

Topptips för att stödja din immunitet: 

 1. Ät en hälsosam kost med färsk frukt och grönsaker och minimera ditt intag av bearbetade livsmedel
 2. Få en god natts sömn
 3. Träna regelbundet
 4. Håll en hälsosam vikt
 5. Minska stress
 6. Följ god hygienpraxis
 7. Klipp dina naglar (det kan låta konstigt, men längre naglar kan bli grogrund för bakterier)
 8. Undvik att röka
 9. Begränsa ditt alkoholintag 

Och det finns några saker du kan göra för att förhindra att bakterier sprider sig, om du blir sjuk: 

 1. Hosta och nys inte mot övriga människor eller rakt ut
 2. Återanvänd inte pappersnäsdukar
 3. Gå inte till jobbet (och undvik offentliga platser, om du kan)
 4. Rengör ytor och dörrhandtag regelbundet runt ditt hem
 5. Tvätta händerna regelbundet för att minimera spridningen av bakterier och virus 

De bästa vitaminerna och mineralerna för ditt immunförsvar 

Det finns några viktiga vitaminer och mineraler som är kända för att stödja ditt immunsystem. Om du äter en hälsosam, varierad kost med frukt och grönsaker, bör du kunna få alla näringsämnen du behöver. 

A-vitamin - detta stöder immunsystemets normala funktion eftersom det tros hjälpa till att utveckla en typ av vita blodkroppar som producerar antikroppar. Vissa källor till vitamin A inkluderar ägg, mörkgröna bladgrönsaker och torskleverolja. 

C-vitamin - detta kan hjälpa till att stödja de cellulära funktioner som immunsystemet behöver. Apelsiner, apelsinjuice, broccoli, tomater, jordgubbar och röd/grön paprika är bra källor. 

D-vitamin - detta hjälper till att hålla ditt immunförsvar starkt, med förmågan att bekämpa infektioner snabbt. 

Zink - detta bidrar till immunsystemets normala funktion och finns i skaldjur, rött kött, kikärter, ägg, pumpa och solrosfrön. Var försiktig så att du inte konsumerar mer än det rekommenderade dagliga intaget.

Vilka livsmedlen stärker ditt immunförsvar? 

En hälsosam, balanserad kost är viktig för att stödja din immunhälsa, och det finns flera livsmedel som tros kunna ge immunförsvaret en extra skjuts. 

Citrusfrukter - är bra för C-vitamin, vilket kan hjälpa till att bekämpa infektioner. C-vitamin kan inte lagras av kroppen, så du måste försöka använda livsmedel som är rika på C-vitamin varje dag. Prova apelsiner, citroner och limefrukter. 

Vattenmelon - dessa innehåller citrullin, som hjälper till att hålla ditt hjärta friskt, och de är rika på vitamin A, C och B6 också. Deras röda kött förser din kropp med lykopen, vilket hjälper till att hålla ditt immunsystem balanserat. 

Broccoli - när det gäller att välja din fem-om-dagen, se till att broccoli blir en fast favorit eftersom den är full av näringsämnen som vitamin A, C och E och innehåller kolin som är bra för tarmen. I stället för att laga din broccoli, försök att äta den rå om du kan, eftersom det är mer näringsrikt på detta sätt. Liknande grönsaker som klassas som supermat när det gäller ditt immunförsvar inkluderar groddar, grönkål och blomkål.

Kyckling - zink behövs för produktion av vita blodkroppar så att din kropp kan bekämpa infektioner och för frisk hud, hår och naglar. Zink finns i skaldjur (som ostron), ägg, kikärter, svamp, pumpafrön, solrosfrön och cashewnötter, så ät dessa mer regelbundet. 

Vitlök - rå vitlök är lysande för att ge kroppens immunförsvar en hjälpande hand. Vitlök har naturliga antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket hjälper dig att stå emot sjukdom och återhämta dig snabbare. Rå vitlök kan öka antalet t-celler i ditt blod, vilket i sin tur bekämpar virus. 

Yoghurt – Välj en yoghurt som innehåller levande kulturer eller ”vänliga bakterier” eftersom dessa hjälper ditt immunsystem att bekämpa dåliga bakterier i tarmen. De kan också uppmuntra din kropp att producera fler vita blodkroppar. 

Svampar - dessa är en intressant livsmedelsingrediens, för - precis som vi - syntetiserar de D-vitamin när de utsätts för UV-ljus. Du bör därför välja vildsvamp eller svamp som odlas i UV-ljus. De är den enda växtkällan av vitamin D, som stöder ditt immunförsvar. 

Paprika - dessa innehåller mycket vitamin A, vilket kan hjälpa till att reparera kroppens slemhinnor (skadas lätt av infektion). 

Chili - färska röda och gröna chilifrukter är otroliga hälsoförstärkare. De innehåller mycket vitamin A och C (näringsämnen som kan stödja immunförsvaret) och capsaicin som kan hjälpa till att rensa trängsel och slem. 

Topptips: När du handlar är det enklaste sättet att välja ett brett utbud av frukt och grönsaker som finns i många olika färger. Inte bara kommer din tallrik att se mer frestande ut, du får också alla dina immunstödjande näringsämnen.

Motionera för att förbättra eller bibehålla ditt immunförsvar 

Medan träning förbättrar din övergripande kondition och ditt välbefinnande finns det vissa vetenskapliga rön om att regelbunden, måttlig ansträngning också kan bidra till att förbättra ditt immunförsvar. 

Exempel på några rekommenderade övningar inkluderar: 

• Att gå 20 – 30 minuter varje dag 

• Att gå till gymmet 3 – 4 gånger i veckan  

Träning bör alltid ingå som en del av en hälsosam livsstil, men det kan vara klokt att kontakta en läkare innan din nuvarande aktivitetsnivå förändras.  

Tänk på ditt immunförsvar, oavsett din ålder 

Vi är alla födda med ett immunsystem, men inte alla barns immunsystem fungerar som det ska. Vissa barn och småbarn kan vara mer benägna att drabbas av sjukdom, särskilt när de börjar i förskolan eller i skolan. En hälsosam kost, fysisk aktivitet, god hygien och sömnvanor kan bidra till att stödja barnets immunsystem. 

Immunförsvaret försämras när du blir äldre, vilket innebär att du blir mer mottaglig för infektion. Bra näring och fysisk aktivitet blir ännu viktigare för äldre människor för att säkerställa immunförsvaret fungerar på bästa tänkbara sätt.  


VECKANS NYHET

Hög tid för budgetering – har du sett vår ekonomihandbok?

Har du upprättat en budgetplan för din verksamhet? Om inte så är det hög tid att göra det nu. En budget kan beskrivas som en prognos över framtida planerade ekonomiska händelser, och ju mer du organiserar din ekonomiska situation, desto mindre behöver du oroa dig för den. I bästa fall kan tryggheten och stabiliteten som planeringen medför ge ditt företag möjlighet att utvecklas.

LÄS MER >

VECKANS KRÖNIKA

Magkänsla och motivation – hur hänger det ihop?

Många, faktiskt på tok för många lyssnar inte på sin magkänsla alls. De har den, de känner på den - men tar inte in att de har allt att vinna på att faktiskt också lyssna på den och följa den. Om du tänker tillbaka i ditt eget liv. Har du haft några situationer där du haft en stark känsla i magen samtidigt som ditt förnuft har sagt en annan sak, - vilken av de två har du lyssnat på?

LÄS MER >
RELATERADE KATEGORIER
Friskvård och hälsa