VECKANS NYHET

Så här undviker du att smittas på arbetsplatsen

Antalet bekräftade coronafall ökar snabbt över hela landet, och den oroande utvecklingen ställer krav på oss alla. Som arbetsgivare kan du agera ansvarsfullt genom att vidta genomtänkta och preventiva åtgärder. Enligt arbetsmiljölagen är det också din skyldighet att vidta åtgärder som minskar riskerna för att dina medarbetare skadas eller blir sjuka på arbetsplatsen.

Till att börja med bör du sätta dig in i vilka skyldigheter du har i egenskap av arbetsgivare. Det kan du göra med hjälp av vår Checklista om corona och arbetsgivares ansvar. Du kan därefter upprätta regler och riktlinjer för hur du kan förhindra att dina medarbetare sprider smitta eller insjuknar på arbetsplatsen. Det kan du göra med hjälp av våra mallar Checklista förhindra smitta på arbetsplatsen och Policy för förhindrande av smitta, men också med hjälp av vår mall Hygienhandbok.

Du vet väl förresten om att Folkhälsomyndigheten rekommenderar distansarbete för dem som har möjlighet till det? Ta gärna del av vår mall Policy för distansarbete som du just nu kan ladda ner utan kostnad. Du kan också använda dig av mallen Överenskommelse om distansarbete så att du enkelt kan upprätta den dokumentation som krävs. Fler mallar inom området hittar du här


VECKANS FRÅGA

Kan en arbetstagare sägas upp på grund av sjukdom?

Sjukdom är i normalfallet inte saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren kan emellertid säga upp en arbetstagare på grund av personliga skäl om arbetstagaren har en varaktigt nedsatt arbetsförmåga, men det förutsätter bland annat att arbetstagaren inte kan utföra något arbete av betydelse inom ramen för sin anställning.

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi flera nya mallar inom kvalitetssäkring. Klicka här för att se några av dem. 

LÄS MER >