VECKANS FRÅGA

Juristen svarar: Kan arbetstagare vägra att komma till jobbet med hänvisning till smittorisk?

Även om betydligt fler än normalt jobbar hemifrån just nu är det många som av olika skäl inte kan eller får arbeta på distans. Vad gäller för den arbetstagare som inte vill komma till jobbet med hänvisning till smittorisk?

Svaret är att en arbetstagare inte kan vägra att komma till jobbet med hänvisning till smittorisk. Det beror på att arbetstagaren är arbetsskyldig och att det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. I detta innefattas att det är arbetsgivaren, inom givna ramar, som bestämmer var och hur arbetstagarna ska utföra sina arbetsuppgifter. Den arbetstagare som trots detta vägrar att komma till jobbet gör sig skyldig till olovlig frånvaro.

Trots detta är det viktigt att som arbetsgivare beakta arbetstagarnas oro och vidta åtgärder för en trygg och säker arbetsmiljö i syfte att minska smittspridningen på arbetsplatsen. Det kan exempelvis handla om att förändra arbetstiden för att undvika rusningstid i kollektivtrafik eller att säkerställa social distansering. Vilka åtgärder som är lämpliga att vidta får bedömas från fall till fall. 

Tänk på att Folkhälsomyndigheten uppmanar till distansarbete, och som arbetsgivare bör du erbjuda förutsättningar för det i den mån det är möjligt. 

Erik Rosqvist

Erik är jurist och driver Recollecta Juridik, där han bistår mindre och mellanstora företag i juridiska frågor. Erik hjälper regelbundet DokuMeras kunder i olika juridiska ärenden, och du som har vår tjänst Företagspaketet kan kontakta honom genom DokuMeras Frågeservice. 

erik.rosqvist@recollecta.se

www.recollectajuridik.se


VECKANS NYHET

Har du ett avtal för distansarbete och hemmakontor?

Det är fortfarande en allmänt hög smittspridning ute i samhället, men som arbetsgivare kan du bidra till att den minskar genom att vidta åtgärder för en god och säker arbetsmiljö för dina medarbetare.

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi flera nya mallar inom olika områden. Klicka här för att se våra senast publicerade mallar. 

LÄS MER >