VECKANS FRÅGA

Juristen svarar: Vad ska man tänka på vid distansarbete?

Som arbetsgivare finns det många frågor att ta ställning till när medarbetarna ska jobba på distans. Det mest grundläggande är att upprätta en policy för distansarbete, men det finns annat som också behöver ses över. Här nedan följer några frågor som behöver ses över/regleras.

Bland det absolut viktigaste att göra är att se över företagets informationssäkerhet. Det finns många viktiga åtgärder att vidta, och det som nämns nedan är endast ett axplock av åtgärder och mallar.

Upprätta en informationssäkerhetspolicy 

Checklista informationssäkerhetspolicy
Informationssäkerhetspolicy detaljerad
Informationssäkerhetspolicy enkel 

Vad ska gälla för åtkomst till företagets nätverk?

Ta del av vår Policy för användning av nätverkstjänster samt Policy om fjärranslutning

Mobil databehandling

Portabel IT-utrustning, såsom smarta telefoner och laptops, är viktiga verktyg för att de anställda ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. Användning av sådan utrustning medför emellertid säkerhetsrisker, vilket innebär att obehörig åtkomst till företagets informationstillgångar och IT-infrastruktur kan ske om inte adekvata skyddsåtgärder vidtas. Varje företag bör sträva efter att ha kontroll över sina informationstillgångar, oavsett vem som äger utrustningen som informationen finns lagrad på eller som har möjlighet att tillgängliggöra den. Ta del av vår Policy för mobil databehandling för att reglera vad som ska gälla. 

Skydd mot nätfiske

Med anledning av att allt fler kommer att jobba på distans är det sannolikt att antalet försök till phising kommer att öka. Se till att informera dina medarbetare om riskerna och hur de kan skydda sig. Ta del av vår mall Checklista – skydd mot nätfiske (phishing).

Erik Rosqvist

Erik är jurist och driver Recollecta Juridik, där han bistår mindre och mellanstora företag i juridiska frågor. Erik hjälper regelbundet DokuMeras kunder i olika juridiska ärenden, och du som har vår tjänst Företagspaketet kan kontakta honom genom DokuMeras Frågeservice. 

erik.rosqvist@recollecta.se

www.recollectajuridik.se


VECKANS NYHET

God jul önskar vi på DokuMera!

Snart är det dags för ett nytt år med nya möjligheter, och även i år är det nog många som önskar lägga det gångna året bakom sig så snart som möjligt. Oavsett hur det nya året börjar är det viktigt att vara utvilad. I den bästa av världar är julen en tid för vila och återhämtning; en tid för gemenskap med nära och kära –  men inte sällan är verkligheten den motsatta; full av stress och måsten. 

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

DokuMeras julgåva – 50 000 kronor till stiftelsen Min Stora Dag

Nu är det snart jul, och varje år brukar vi på DokuMera ge dig som kund en julgåva som tack för året som varit. I år har vi bestämt oss för att ännu en gång ge vår julgåva till en organisation som vi vill hjälpa, och därför skänker vi 50 000 kronor till stiftelsen Min Stora Dag; i hopp om att fler barn med allvarlig sjukdom eller diagnos ska kunna få glädjefyllda upplevelser. 

LÄS MER >