VECKANS FRÅGA

Är vissa personligheter mer benägna att drabbas av stress?

Traditionell stressforskning talar om två olika personligheter: Typ A respektive Typ B. 

Typ A-beteende står för tävlingsmentalitet, otålighet och prestation. Man gillar högt arbetstempo, driver sig själv hårt, har stort behov av kontroll och kan lätt drabbas av irritationsutbrott. Generellt kan man säga att typ A-personligheter har svårt för långsamma människor, köer och understimulering. De riskerar hjärtinfarkt och andra stressrelaterade sjukdomar. 

Typ B-personer beskrivs som tålmodiga och långsiktigt planerande, med starkt självförtroende som inte är prestationsbaserat. Många människor är dock en blandning av de båda personlighetstyperna. 

Nyare forskning på KI har letat efter förklaringsmodeller till att kvinnor i högre grad än män sjukskrivits på grund av stress på senare år. Det s.k. duktighetssyndromet bygger på prestationsbaserad självkänsla hos kvinnor. 

Följande riskfaktorer fanns för sjukskrivning på grund av stress/utmattningsdepression: 
- arbetar för mycket 
- svårt att säga nej 
- utför även kollegors jobb 
- behöver leverera snabbt 
- deltar på för många möten 
- strävar efter perfektionism 
- ansvarar för välskött hem 

Andra bidragande orsaker kunde vara karriärfokusering, ”älskar att jobba”, överkompensering som kvinna bland män, tidigt ansvar, detaljorientering m.fl. Som arbetsgivare behöver man vara uppmärksam på stort övertidsarbete, höga ambitioner i kombination med prestationsbaserat självförtroende för att hindra en negativ utveckling för medarbetare i riskzonen. 

Andra varningssignaler är överhoppade luncher, ”tunnelseende”, tillfällig glömska, sömnstörningar, luddig organisationsstruktur som inbjuder till att jobba hur mycket som helst, flytande gränser mellan arbete och fritid, sjuknärvaro (inte tid att vara sjuk) samt symptom som magproblem och huvudvärk.


VECKANS NYHET

God jul önskar vi på DokuMera!

Julen är nämligen en tid för vila och återhämtning. Tid att koppla av, umgås med familj och vänner, men också tid för reflektion. Inte sällan är verkligheten en annan – julen är en tid full av stress och måsten. Ta hand om dig själv i jul.

LÄS MER >

NYTT PÅ DOKUMERA

Nya mallar på DokuMera

Vi upprättar ständigt nya mallar inom olika områden för att göra ditt arbete både enklare och effektivare. Just nu har vi flera nya mallar inom olika områden. Klicka här för att se våra senast publicerade mallar. 

LÄS MER >