Expertkategorier

Trakasserier

Trakasserier

Fråga :
På vilket sätt reglerar diskrimineringslagen trakasserier?
Svar :

Diskrimineringslagen ställer krav på arbetsgivaren att agera när trakasserier på grund av kön eller sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen.

I punktform handlar detta om följande.

1. Arbetsgivaren måste definiera vad som menas med trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier.

2. Arbetsgivaren är också skyldig att ha rutiner för att utreda, åtgärda och följa upp påståenden om trakasserier.

Ett bra sätt att uppfylla dessa krav är att upprätta en policy mot trakasserier som innehåller en handlingsplan över vad som ska göras vid sexuella trakasserier

Skyldigheten gäller också i förhållande till den som fullgör praktik eller utför arbete som inhyrd eller inlånad arbetskraft.

Fråga :
Vad menas med trakasserier p.g.a. kön och sexuella trakasserier?
Svar :

Trakasseribegreppet innebär ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Sexuella trakasserier är ovälkomna uppträdanden av sexuell natur som kränker någons värdighet. Om någon har agerat med någon form av sexuell anspelning och han/hon borde ha förstått att agerandet var ovälkommet föreligger sexuella trakasserier. Det kan handla om beröring, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och som nedvärderar medarbetaren. Sexuella trakasserier skiljer sig från flirt genom att de är ovälkomna.

Trakasserier p.g.a. kön är ett uppträdande i arbetslivet som kränker en medarbetare eller en som söker arbete på ett sätt som har samband med kön. Det kan bland annat innebära att man förlöjligar eller gör nedvärderande generaliseringar av manliga eller kvinnliga egenskaper. Det kan också vara att man ignorerar eller undanhåller information som gör att män eller kvinnor förhindras att utföra sitt arbete eller känner sig förolämpade, hotade, kränkta eller illa behandlade. Det är den som blir utsatt som avgör om det är kränkande och vad som gör arbetsplatsen otrygg.

Fråga :
Vad är arbetsgivaren skyldig att göra vid trakasserier på arbetsplatsen?
Svar :

Diskrimineringslagen anger att arbetsgivaren, när han eller hon får kännedom om att någon arbetstagare (eller inhyrd/inlånad person) upplever sig trakasserad på arbetsplatsen, ska:

1. Arbetsgivaren ska utreda omständigheterna i syfte att om möjligt klargöra om det finns någon grund för upplevelsen av trakasserier.

2. Om arbetsgivaren finner att det finns någon grund för trakasseriupplevelsen, ska arbetsgivaren vidta en lämplig åtgärd.

3. Om arbetsgivaren har vidtagit en åtgärd, måste arbetsgivaren följa upp den vidtagna åtgärden på ett lämpligt sätt.

Om arbetsgivaren inte lever upp till ovan nämnda krav kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

I övrigt ska arbetsgivaren inom ramen för sin verksamhet bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller annan diskrimineringsgrund.